donderdag 10 januari 2013

Hoe zet ik een kritisch euroland buitenspel?

Op mij komt het over dat de keuze om onze minister van Financiën voorzitter van de euro groep te maken een meesterlijke zet is. Waar het eerst een wat op de achtergrond functionerende groep was, die zich boog over financieel technische kanten van nieuw beleid, heeft het nu - gedurende de recessie - aan belang toegenomen.

Nu staan er onderwerpen op de agenda zoals de hulp die wel of niet wordt verleend aan andere eurolanden, de begrotingsdiscipline en beloften over het saneren overheidsuitgaven.

Het benoemen van onze Minister als voorzitter, alhoewel Nederland een eigen stoel behoud in de euro groep, kan niet anders worden uitgelegd dan dat we als Nederland het beste jongetje van de klas moeten zijn. Het zou wat bizar zijn, als er bijvoorbeeld een begrotingsdiscipline wordt afgesproken, dat Nederland zich daar niet aan zou  hoeven houden of een uitzonderingspositie zal krijgen.

Natuurlijk is het zeker een individuele eer en een stukje aanzien voor Nederland, maar aan de andere kant is het ook een meesterlijke strategische zet geweest van de partners.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten