maandag 21 januari 2013

Ondernemen met Lef Arko van Brakel (leuk boek)

Weer zo'n boek dat je in een keer uitleest. Of dat nu de honger is naar meer specifieke kennis op dit terrein of de interessante bijdragen van gepassioneerde mensen aan dit boek? Het antwoord zal wel ergens in het midden liggen.

Arko van Brakel vat op geheel eigen wijze samen waar het omgaat in 'Ondernemen met lef'. Ondernemen gaat over de durf en het succes van mensen die hun passie volgen en daarmee op weg zijn de allerbeste versie van zichzelf te worden. In het boek komen ondernemers aan bod - klein en groot, zoals Annemarie van Gaal, Peer Swinkels (Bavaria), Atilay Uslu (Corendon) en Marc Lammers (dames Hockeyteam). Maar ook ondernemers als Esther en Leon Habers (van Sizzles) of Eric Grul (outdoortrainingcenter) en Martij Eising (onderwijzer). Bekende mensen maar ook onbekende, dus die ieder op hun eigen wijze uniek zijn en hun passie hebben gevolgd en daar voldoening uit halen.

Zeer verschillende mensen hebben op hun eigen wijze hun ervaringen opgetekend of op laten tekenen - interessant om daar kennis van te nemen. Een aansprekend advies is: als je balans zoekt in je leven en je aanloopt tegen oververmoeid zijn of een burn-out, geef dan aandacht aan dingen die ze verdienen op dát moment. Probeer niet alles 100% te blijven doen. Het brengt focus in je leven en balans. Als je iets doet, doe het dan goed en niet half of zoals het in het boek wordt genoemd: 'Work hard, play hard, rest hard: dan doe je álles 100%'.

Voor mij was een leermoment het herkennen en erkennen welk soort ondernemer ik zelf ben. Er zijn tal van theorieën over maar het gepresenteerde onderscheid spreekt mij aan, namelijk:
- De ondernemer;
- De manager of leider en
- Een 'skilled talent' of artiest.
Het maakt het makkelijker om voor jezelf te accepteren dat je, bijvoorbeeld in mijn geval, geen manager bent maar meer een skilled talent. Ik weet waar mijn kracht zit en op die manier ben ik ook een ondernemer.

Een andere waardevolle visie is het samenbrengen van twee drijfveren binnen een onderneming, namelijk resultaatgericht management (vanuit het bedrijf) en ontwikkelmanagement (meer gericht op persoonlijke 'personeel'-ontwikkeling). Beiden hebben een ander belang, maar zijn goed te combineren om er een win-win situatie voor de onderneming, van te maken. De term die daarvoor wordt gebruikt is inspiratiemanagement: meer prestatie door inspiratie.

Door het boeken spelen, naar mijn mening, vier thema's een belangrijke rol. In de eerste plaats moet je met wat je wilt gaan doen in je comfortzone (in je kracht) zitten, het moet je inspireren. Vervolgens moet je hoe gek het ook klinkt de durf en het lef hebben om uit die comfortzone te komen omdat je anders geen grote stappen maakt. Dat is een lastige stap omdat er altijd tal van redenen zijn om het niet te 'gaan' doen. Om jezelf over die drempel van onzekerheid en angst heen te zetten en lef te tonen, heb je vertrouwen nodig - in jezelf en naar elkaar. En als je het dan echt wilt laten gebeuren, heb je ook nog eens de discipline nodig om het uit te voeren.

Naar mijn mening is 'Ondernemen met lef' een waardevol en lezenswaardig boek en zit er in dit boek voor elk wat wils. Ik wil afsluiten met een tekst in de bijdrage van Marc Lammers: 'Als je hetzelfde blijft doen wat je altijd deed, krijg je hetzelfde wat je altijd kreeg.'

Zie ook www.managementboek.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten