maandag 14 oktober 2013

Het zal macro economisch wel ingewikkelder in elkaar zitten, maar toch ...

Mij besluipt het gevoel, dat het permanent spreken over miljarden bezuinigingen niet alleen desastreus is voor het investeringsklimaat in Nederland, maar ook op geen enkele wijze bijdraagt aan het oplossen van het daadwerkelijke probleem. Het doet dan ook wat bijzonder aan als je de regeringspartijen ziet vergaderen met een aantal oppositiepartijen om de Rijksbegroting voor 2014 van voldoende steun te voorzien in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Wat mij betreft zijn de wijzigingen die werden aangebracht interessant voor het electoraat van de drie oppositiepartijen, maar wat levert dat nu daadwerkelijk op?

Nog meer snijden bij de ministeries, een kleinere overheid, hoe valt dat dan te rijmen met het creëren van 50.000 arbeidsplaatsen als er eventueel door de exercities ambtenaren hun baan verliezen. Wat levert dat op? Weer meer belasting op het gebruik van auto's? Tja, dat is al tijden de melkkoe! Schoolboeken gratis, mooi voor het gemiddelde gezin in Nederland (met twee kinderen) maar wat betekent dat voor de gezinnen van de mede-Nederlanders met veel grotere gezinnen. Ook de gezondheidszorg komt er slecht vanaf, nu is er een wildgroei aan producten ontstaan (vanuit de markt gedreven weliswaar) maar we zitten op dit moment met een vergrijzende bevolking, is het reëel hen met deze extra kosten te confronteren?

Het is mijn indruk dat de kern van het probleem eerder in de euro zit. Jaren geleden binnengehaald als ideale munt voor en ten behoeve van de handel. Geen wisselkoers verlies meer en gemakkelijk even over de grens betalen. Maar wat is die andere kant van de euromunt? Die 'ene' eurokoers die hoog gehouden moet worden om te kunnen concurreren met bijvoorbeeld de dollar. Mogelijk zie ik het te simpel, maar laat ik u de volgende vragen voorleggen:

'Als de economieën in het Noorden van Europa sterk zijn en als het ware de eurokoers daar 2,2 tegen de dollar staat, wat betekent dat dan voor de Oostelijke en Zuidelijke economieën als die 0,4 tegen de dollar staan?'

'Betekent dat dan ook dat de Noordelijke economieën vooral investeren om de gezamenlijke euro-koers  hoog te houden?'

'Is het dan niet beter om een eurozone van sterke economieën bijeen te brengen en uit de brede euro zone te stappen, om te voorkomen om mee gesleurd te worden in dreigende faillissementen?'

Is de Euro nu een vloek geworden in plaats van een zegen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten