woensdag 30 oktober 2013

Risicomanagement een noodzaak!

De reden waarom ik deze keer op mijn blog aandacht wil besteden aan het onderwerp risicomanagement heeft er mee te maken dat men te vaak een aanvang neemt met zaken en beslissingen neemt over zaken, zonder duidelijk in beeld te hebben wat de risico's zijn.

Recent werd ik geconfronteerd met een discussie over het onderbrengen van een database met belangrijke informatie bij een derde partij, een hosting partij. Toen er navraag werd gedaan of er een brede risicoanalyse was uitgevoerd (waaronder op de locatie) werd gemeld dat die er was. Uit een daarop volgend gesprek bleek uiteindelijk dat die er niet was. Het feit dat er geen risicoanalyse werd opgesteld betekent, dat de eigenaar van de informatie zich moet afvragen of hij de database daar wel wil plaatsen. Kan en durft hij het risico te nemen.

In brede zin is het van belang risicomanagement aan de voorkant van elk proces te zetten en feitelijk een belangrijk onderdeel van je procesvoering binnen een bedrijf of organisatie te laten zijn, zodat voorkomen wordt dat er achteraf maatregelen moeten worden genomen.

Risicomanagement dekt misschien niet alles af, maar geeft je wel een indicatie waar de belangrijkste bedreigingen zich voor kunnen doen. Een zaak van gezond verstand dus om risicomanagement toe te passen.

Een werkelijk zeer interessant boek om meer over risicomanagement te weten te komen is het 'Handboek Risicomanagement' van Urjan Claassen. Ik heb eerder al de recensie van dit boek op deze blog geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten