zaterdag 26 oktober 2013

NSA luistert ons af!

We zouden wel heel naïef zijn om te veronderstellen dat dit nooit zou gebeuren. Werd het in het verleden meer heimelijk gedaan, zo hebben de huidige grootmachten miljoen en miljarden over om permanent te worden geïnformeerd over en te kunnen reageren op mogelijke dreigingen.

Laten we wel wezen de Amerikanen willen en kunnen zich geen tweede 9/11 veroorloven. Binnen de USA gaat de bevolking er van uit dat de Overheid in staat moet zijn om hen te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Dat hoeft tegenwoordig minder met fysieke observaties van mensen maar kan, nu veel mensen gebruik maken van internet en andere vormen van datacommunicatie, bijna vanuit de luie stoel.

Het verzamelen van data is een, maar hoe er mij om te gaan is een andere vraag. Op deze miljarden gigabites moet zeer vernuftige software worden losgelaten om \grote hoeveelheden data te kunnen analyseren. Ook dat is niet nieuw en wordt al ruim binnen de bedrijfsleven en overheid toegepast. Waar het risico hem in zit is als data op onzorgvuldige wijze met elkaar wordt verbonden, zoals in het geval van een inval van een Amerikaans arrestatieteam in een huis waar toevallig het volgende gebeurde:

De moeder was op zoek naar een nieuwe snelkookpan;
De Zoon las wat over de aanslag in Boston en
De vader was op zoek naar een nieuwe rugzak t.b.v. de vakantie

Als u denkt dat dit niet heeft plaatsgevonden en een verzinsel is, kijk dan eens op deze link:
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3485880/2013/08/02/Vrouw-ziet-arrestatieteam-verschijnen-na-googelen-op-snelkookpan.dhtml

Dat gevoel van Big Brother is watching you laat een zeker onbehaaglijk gevoel achter. Als je wat wil weten kom het dan gewoon vragen, de deur staat open!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten